Kärnmjölk är vätskan som blir kvar när man kärnat smör av grädde. Den innehåller små mängder fett, har en syrlig smak och en hög halt av fosfolipider med emulgerande egenskaper. Lämpar sig därför särskilt väl vid matlagning. Används mycket vid bakning då den ger saftiga och luftiga bröd och bullar. Konsistensen är tjockare än mjölk, men mycket tunnare än filmjölk.
Wapnö Gårdsmejeri: I mejeriet förädlas alla produkter på ett hantverksmässigt sätt av mjölk från gårdens frigående och välmående kor.
Ingredienser: |
Pastöriserad grädde (kärnad), mjölksyrakultur |
Näringsvärde / 100 g*: |
|
Energivärde |
144 kJ/34 kcal |
Fett |
0,5 g |
varav mättat fett |
0,3 g |
Kolhydrat |
4,0 g |
varav sockerarter |
4,0 g |
Protein |
3,4 g |
Salt |
0,1 g |
Förvaring: |
Kylvara, förvaras vid högst + 8 °C |